Cultură România de poveste Tradiții

ÎN VIZITĂ LA NEA MARIN PREDUȘEL

Love this post.2

Ultimul creator de instrumente tradiționale de suflat și rapsod popular român

Născut în județul Teleorman, satul Troianul, într-o familie cu veleități muzicale, nea Marin a fost pasionat de fluier și de toate instrumentele de
suflat. Fratele său mai mare, cânta deja într-o formație de fluierași, dar
el și-a dorit să exceleze și să ajungă ca talent pe idolul din acea perioadă, Ion Lăceanu. Plecat de la 14 ani din sat către București, a reușit să muncească ca necalificat, într-o fabrică de pâine, urmând Școala Profesională de Mecanică și înscriindu-se în Ansamblul popular ”Perinița”. Datorită talentului său, a fost imediat primit și apreciat de Ștefania Rareș și Ion Lăceanu.
Au urmat multe spectacole și turnee naționale, apoi internaționale(1979)
reușind să cânte la majoritatea instrumentelor de suflat: cimpoi, ocarină, fluier, caval, etc.

Evoluția sa artistică a fost una deosebită, iar din anul 1987 a început să-și facă propriile sale fluiere, pe care le vindea la Muzeul Satului, fiind apoi căutat și solicitat de către diferiți artiști, pentru execuția de instrumente speciale de suflat.
La strungul său, nea Marin face fluiere, cavale, de mare profesionalism și finețe. Știe să aleagă lemnul cel mai bun, să-l modeleze, să-l găurească cu burghiul potrivit și să-i de-a aspect, încât să placă celui care îl va mânui.
Împreună cu maestrul rapsod Aurel Holeru, am asistat la execuția unui
fluier de către nea Marin, apoi am ascultat cântecele sale, am servit masa și am deschis o sticlă de spumant Frâncușă, mulțumindu-i pentru ospeție și felicitându-l pentru tot ceea ce face, cu suflet și cu pricepere, pentru muzica populară.

Autor: Constantin Butnariu

Pe același subiect

BLID – UN RESTAURANT UNDE MĂNÂNCI CA ÎN 1700

Meniuri de peste 4-500 de ani, sunt readuse la viață și oferite desigur, în blide de lut Restaurantul BLID este unul mai aparte și asta datorită celui din spatele tuturor rețetelor realizate – Cosmin Dragomir. Este unul din puținii specialiști în gastronomia veche, a scris vreo câteva cărți și este mereu în descoperirea rețetelor culinare […]

Love this post.0

Dragobetele – Sărbătoare românească cu origini dacice

Dragobetele – Sărbătoare românească cu origini dacice Ion Ghinoiu, în „Obiceiuri populare de peste an – Dicționar” (1997), asociază numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populară românească: „zeu tânăr al Panteonului autohton cu dată fixă de celebrare în același sat, dar variabilă de la zonă la zonă (…), patron al  dragostei și bunei […]

Love this post.2

IARNĂ ÎN BUCOVINA

Cu Mocănița – Huțulca , la o plimbare printre fulgi și brazi Mi-e atât de dragă iarna, mai ales atunci când se zburlește nițel și cerne fâină cu nemiluita. E greu de întrecut în spectacol și greu de refuzat atunci când îți face cu ochiul. De cum am văzut că prognoza meteo pentru weekend prevestește […]

Love this post.1