Cultură România de poveste Tradiții

ÎN VIZITĂ LA NEA MARIN PREDUȘEL

Love this post.2

Ultimul creator de instrumente tradiționale de suflat și rapsod popular român

Născut în județul Teleorman, satul Troianul, într-o familie cu veleități muzicale, nea Marin a fost pasionat de fluier și de toate instrumentele de
suflat. Fratele său mai mare, cânta deja într-o formație de fluierași, dar
el și-a dorit să exceleze și să ajungă ca talent pe idolul din acea perioadă, Ion Lăceanu. Plecat de la 14 ani din sat către București, a reușit să muncească ca necalificat, într-o fabrică de pâine, urmând Școala Profesională de Mecanică și înscriindu-se în Ansamblul popular ”Perinița”. Datorită talentului său, a fost imediat primit și apreciat de Ștefania Rareș și Ion Lăceanu.
Au urmat multe spectacole și turnee naționale, apoi internaționale(1979)
reușind să cânte la majoritatea instrumentelor de suflat: cimpoi, ocarină, fluier, caval, etc.

Evoluția sa artistică a fost una deosebită, iar din anul 1987 a început să-și facă propriile sale fluiere, pe care le vindea la Muzeul Satului, fiind apoi căutat și solicitat de către diferiți artiști, pentru execuția de instrumente speciale de suflat.
La strungul său, nea Marin face fluiere, cavale, de mare profesionalism și finețe. Știe să aleagă lemnul cel mai bun, să-l modeleze, să-l găurească cu burghiul potrivit și să-i de-a aspect, încât să placă celui care îl va mânui.
Împreună cu maestrul rapsod Aurel Holeru, am asistat la execuția unui
fluier de către nea Marin, apoi am ascultat cântecele sale, am servit masa și am deschis o sticlă de spumant Frâncușă, mulțumindu-i pentru ospeție și felicitându-l pentru tot ceea ce face, cu suflet și cu pricepere, pentru muzica populară.

Autor: Constantin Butnariu

Pe același subiect

FRUMOASA ȘI MIRIFICA DELTĂ A DUNĂRII

O incursiune de trei zile în universul fermecător al Deltei, cu urmașul cazacilor ucrainieni Eduard ACSENTE, ghid de turism pentru deltă   Cine nu a ajuns încă în Delta Dunării, nu știe ce a pierdut ! Un univers întreg de peisaje, de culori și de vegetație. În luna mai am fost invitat de către prietenul […]

Love this post.2