România de poveste

Interviu Ovidiu Ștefeligă artist al Bucovinei

Love this post.3

Interviu cu maestrul fotograf Ovidiu Ștefeligă artist al Bucovinei


,,Chiar dacă abordez fotografia de portret, fotografia de eveniment, fotografia macro, marea dragoste rămâne fotografia de peisaj. Cu siguranță, vinovat de acest lucru este ținutul Bucovinei, atât de ofertant la acest capitol”

De când ați început pasiunea pentru fotografie?

Am primit primul aparat de fotografiat (un Smena Symbol) pe la 13 ani (da, e … aproape o veșnicie de atunci) și aproape imediat, un Smena 6. Am făcut fotografie alb-negru și diapozitiv până la Revoluție. Au urmat ani dinamici, interacțiuni cu fotografi pasionați, au apărut laboratoare color de calitate, am trecut la camere foto mai performante (SLR de acestă dată): Zenit TTL și Minolta Dynax 5. Am intrat în lumea digitală cu Minolta Dynax (de această dată 5D), aproape identic cu predecesorul său pe film. N-a durat foarte mult și am intrat în familia Nikon, de mai bine de un deceniu.

Azi fotografiez cu DLSR Nikon, mirrorless Sony, bridge Panasonic și telefon Huawei (nu pot să împac pe toată lumea). Tehnica este importantă, e adevărat (mai ales în cazul anumitor genuri fotografice), dar cel puțin la fel de importante sunt “ochiul” fotografului, simțul său artistic, maniera personală de abordare a subiectului, originalitatea în compoziția imaginii.

,,În ultima vreme, ne gândim foarte serios să demarăm organizarea unui festival anual de arte vizuale în Bucovina, care să reunească un număr mare de artiști fotografi și pasionați de fotografie din toată țara ”

Stăpâniți foarte bine fotografia de portret dar și cea pentru peisaje, care vă definește mai bine?
Chiar dacă abordez fotografia de portret, fotografia de eveniment, fotografia macro, marea dragoste rămâne fotografia de peisaj.
Cu siguranță, vinovat de acest lucru este ținutul Bucovinei, atât de ofertant la acest capitol.

Pe lângă pasiune și un aparat profesional, ce credeți că trebuie să aibă un fotograf ca să reușească în această artă?
Pasiunea este indispensabilă, e piatra de temelie a fotografiei. O cameră profesională nu este neapărat necesară (cel puțin la început); există camere digitale de tip bridge sau chiar telefoane inteligente cu performanțe fotografice extraordinare, de neimaginat acum câțiva ani.
Foarte importantă este instruirea în domeniul fotografic: cunoașterea în detaliu a aparaturii utilizate, tutoriale, participarea la workshopuri organizate de profesioniști etc. Esențială este și cultivarea simțului estetic. Există în mediul online website-uri cu conținut fotografic foarte valoros; câteva minute pe zi în compania unor imagini de calitate, din ramuri variate, studiul portofoliilor marilor artiști fotografi reprezintă un exercițiu obligatoriu pentru orice pasionat de fotografie

Evoluția telefoanelor smart cu trei sau mai multe camere, credeți că va afecta utilizarea camerelor foto?
Cred că mai degrabă va lărgi paleta de opțiuni disponibile, în ceea ce privește aparatura. Cum spuneam, există deja pe piață telefoane inteligente dotate cu camere foto cu performanțe excepționale, la fel cum și evoluția camerelor digitale – DSLR, mirrorless sau bridge – a ajuns în zona unor performanțe și facilități impresionante. Chiar dacă telefoanele moderne sunt mici minuni tehnologice la purtător, cred că diferența majoră va fi dată de cunoașterea echipamentului (oricare ar fi acesta) și de îndemânarea utilizatorului.
Bucovina este un ținut de poveste, fotografia contribuie la promovarea ei și dacă Da, cum vedeți un eveniment regional care să reunească pe toți aceia care și-ar dori să se implice.Împreună cu colegii din Asociația “Bucovina FOTOgenică”, organizăm, de câțiva ani încoace, de două ori pe an, întâlniri fotografice cu  articipare națională. În ultima vreme, ne gândim foarte serios să demarăm organizarea unui festival anual de arte vizuale în Bucovina, care să reunească un număr mare de artiști fotografi și pasionați de fotografie din toată țara. Acest festival va avea un efect benefic atât pentru comunitatea fotografilor cât și pentru structurile de cazare din zonă. Evident, un câștig important va fi cel de imagine, Bucovina fiind  promovată prin imagini și filme de calitate, realizate pentru sau cu ocazia acestui festival.

Familia poate fi implicată într-o astfel de activitate și dacă Da, credeți că ar putea fi create niște tabere de fotografie destinate familiilor ce fac Turism, susținând astfel activitatea unităților de cazare din regiune?
Fiind o activitate creativă cu rezultat aproape imediat, care nu presupune costuri exagerate, poate fi abordată cu succes în familie. Există deja structuri de cazare care oferă ture fotografice ghidate (de către profesioniști) pentru turiști individuali, familii și grupuri mici. În acest fel, interacțiunea cu lectorul este foarte strânsă iar rezultatele sunt spectaculoase.

Ce planuri are pentru anul 2020 artistul Ștefeligă?
În plan personal, o continuare a seriei de expoziții fotografice “Bucovina, altfel”, de această dată cu tema “Oameni și obiceiuri din Bucovina”. Expoziția va avea un format mai … altfel, fiecare imagine fiind însoțită de câteva versuri ale maestrului Casian Balabasciuc. Tot în 2020, un prim album de fotografie cu locuri dragi din Ținutul Obcinilor. Alături de colegii din Asociația “Bucovina  FOTOgenică”,organizarea a încă două ediții ale întâlnirilor fotografice cu același nume. Apoi a treia arborare a drapelului tricolor de Ziua Națională pe Pietrele Doamnei și nu în ultimul rând, o expoziție de Ziua Bucovinei.

Autor: Constantin Butnariu 

Pe același subiect

IARNĂ ÎN BUCOVINA

Cu Mocănița – Huțulca , la o plimbare printre fulgi și brazi Mi-e atât de dragă iarna, mai ales atunci când se zburlește nițel și cerne fâină cu nemiluita. E greu de întrecut în spectacol și greu de refuzat atunci când îți face cu ochiul. De cum am văzut că prognoza meteo pentru weekend prevestește […]

Love this post.1

ÎN VIZITĂ LA NEA MARIN PREDUȘEL

Născut în județul Teleorman, satul Troianul, într-o familie cu veleități muzicale, nea Marin a fost pasionat de fluier și de toate instrumentele de suflat. Fratele său mai mare, cânta deja într-o formație de fluierași, dar el și-a dorit să exceleze și să ajungă ca talent pe idolul din acea perioadă, Ion Lăceanu. Plecat de la […]

Love this post.2

BLID – UN RESTAURANT UNDE MĂNÂNCI CA ÎN 1700

Meniuri de peste 4-500 de ani, sunt readuse la viață și oferite desigur, în blide de lut Restaurantul BLID este unul mai aparte și asta datorită celui din spatele tuturor rețetelor realizate – Cosmin Dragomir. Este unul din puținii specialiști în gastronomia veche, a scris vreo câteva cărți și este mereu în descoperirea rețetelor culinare […]

Love this post.1