Cultură

Timișoara – Printre palate și povești

Love this post.1

Timișoara – Printre palate și povești


Parcurile, florile, clădirile istorice, piețele, străzile pavate, multiculturalitatea, râul ce poartă pe valuri turiștii dintr-un capăt în celălalt, fac din Timișoara, probabil cel mai frumos oraș metropolitan din țară.
Orașul cu izul său occidental te invită să-i descoperi poveștile la pas, prin străzile pavate din centrul istoric, printre palate și muzee, biserici și școli. Fiecare clădire este unică, fiecare are propria poveste. Printre zidurile vechii cetăți vei descoperi povești adevărate, despre prinți și prințese, despre meșteri și meșteșugari, despre școliții și muncitorii vremurilor de mult apuse. Fiecare clădire poartă urmele istoriei, unele au straie noi, altele vechi, dar sunt falnice dovezi ale anilor ce au trecut peste ele, păstrând-le stilul și farmecul. Altele, mai puțin norocoase, poartă urmele lăsate de lupta pentru libertatea poporului român din anul 1989.
Cele 1450 de clădiri istorice sunt dominate de arhitectura anilor de dinaintea celui de al 2-lea Război Mondial. Vizitarea orașului te poartă printr-un adevărat spectacol architectural. Stilurile, de la neogotic și neoclasic la baroc, eclectic, seccesion vienez și maghiar și neoromantic sunt reprezentate în cele 3 cartiere istorice și vecine din oraș: Fabric, Cetate, Iosefin.
Piețele, locuri de întâlnire ale poporului de-a lungul veacurilor, își poartă și astăzi farmecul și rostul. Fie că este zi de sărbătoare, sau oricare
altă zi lucrătoare, ele sunt pline de turiști și localnici ieșiti la promenadă. Cele mai reprezentative piețe în cartierul Cetate sunt: Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Unirii. În cartierul Fabric atracția centrală este Piața Traian, iar în imediata vecinătatea Biserica Millenium.
Parcurile, oh! Parcurile sunt o atracție indiferent de anotimp. Flori, copaci, arcade, zone cu design aparte, născute să aducă natura maiaproape, însuflețesc aceste spații verzi din inima orașului, iar Bega, râul timișorean, cu malurile sale frumos amenajate vine să înfrumusețeze și mai mult urbea.
Timișoara te invită să o descoperi, să te bucuri de aerul său boem, să te relaxezi pe malul Begăi sau la o plimbare prin cartierele istorice.

Autor: Nicoleta Busa

Pe același subiect

FRUMOASA ȘI MIRIFICA DELTĂ A DUNĂRII

O incursiune de trei zile în universul fermecător al Deltei, cu urmașul cazacilor ucrainieni Eduard ACSENTE, ghid de turism pentru deltă   Cine nu a ajuns încă în Delta Dunării, nu știe ce a pierdut ! Un univers întreg de peisaje, de culori și de vegetație. În luna mai am fost invitat de către prietenul […]

Love this post.2

IARNĂ ÎN BUCOVINA

Cu Mocănița – Huțulca , la o plimbare printre fulgi și brazi Mi-e atât de dragă iarna, mai ales atunci când se zburlește nițel și cerne fâină cu nemiluita. E greu de întrecut în spectacol și greu de refuzat atunci când îți face cu ochiul. De cum am văzut că prognoza meteo pentru weekend prevestește […]

Love this post.1

ÎN VIZITĂ LA NEA MARIN PREDUȘEL

Născut în județul Teleorman, satul Troianul, într-o familie cu veleități muzicale, nea Marin a fost pasionat de fluier și de toate instrumentele de suflat. Fratele său mai mare, cânta deja într-o formație de fluierași, dar el și-a dorit să exceleze și să ajungă ca talent pe idolul din acea perioadă, Ion Lăceanu. Plecat de la […]

Love this post.2