Fantastica Grecie Parteneri

VACANȚĂ ÎN AMMOULIANI

Love this post.2

Insula care mai păstrează încă, din smerenia satului grecesc

Din cele aproape 6000 de insule grecești, doar 227 sunt locuite, cea mai mare fiind Creta, loc în care nu am ajuns încă.

Anul trecut, prin amabilitatea colegilor din AJTR, am fost invitat într-o vacanță, pe o insulă de care nu mai auzisem vreodată – Ammouliani.

Cu doar 5,4 km lungime și doar aproximativ 600 de locuitori, mica insulă grecească a început a fi locuită de prin anul 1925, fiind preponderent un sat pescăresc la începuturi și turistic în vremurile noastre.

Este situată vis a vis de Uranopoli, locul de unde se pleacă în pelerinaj către muntele Athos. Nu faci mai mult de 15 minute, ca să traversezi cu vaporul, de pe continent pe insulă. Ajuns aici, mi-am bucurat ochii de albastrul bleu, al ferestrelor de la case sau de la scaunele tavernelor, albastrul care se regăsește și în culoarea steagului elen.

Străduțe aparent înguste, dar care puteau fi circulate, cu răbdare din partea unuia sau celuilalt dintre șoferii care se intersectau inopinant.

Mirosuri care mai de care mai tentante, veneau dinspre tavernele de-a stânga și de-a dreapta drumului, odată cu muzica plăcută și penetrantă pentru suflet, cum numai grecii știu să o cânte!

Aici totul este proaspăt, fiind adus de către pescarii care merg noaptea la lumina unui far, să pescuiască cu năvoade, așa cum se face de sute de ani.

Apa curată, cristalină, plină de pești, te îmbie la o aruncare cu tot cu haine, spre răcorirea trupului încălzit și prăfuit de drum.

Hoteluri minione, cu două etaje, pensiuni cu flori și măslini sau cu oleandri înfloriți, te îmbie spre cazare și odihnă.

Am tras la hotelul SUNRISE,  alături de ceilalți colegi jurnaliști și am primit o cameră cu vederea spre marea Egee, având în zare,  frumosul munte Athos.

Un hotel foarte curat, cu multe flori și plante, aerisit, luminos, cu miros plăcut de curățenie. Camerele impresionant de frumoase, dotate și mobilate de lux, în care inevitabil te încercau vise și gânduri erotice sau spre  relaxare nesfârșită!

Autor: Constantin Butnariu

Pe același subiect

Dragobetele – Sărbătoare românească cu origini dacice

Dragobetele – Sărbătoare românească cu origini dacice Ion Ghinoiu, în „Obiceiuri populare de peste an – Dicționar” (1997), asociază numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populară românească: „zeu tânăr al Panteonului autohton cu dată fixă de celebrare în același sat, dar variabilă de la zonă la zonă (…), patron al  dragostei și bunei […]

Love this post.2